ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA- WYCIECZKA KLAS MŁODSZYCH

11 października klasy 2a, 2c i 3b wybrały się do Głęboczycy koło Stanisławowa na całodniową wycieczkę , podczas której zapoznały się z procesem wykopywania ziemniaków. Dowiedziały się co to jest kartoflisko, czym się wykopuje ziemniaki oraz uzbrojone w motyki same je wykopywały. Po pracy posiliły się pyszną zupką i skosztowały pieczonych ziemniaków. 
Potem odbyły przejażdżkę wozem po okolicy, doiły krowę, brały udział w wyścigach z ziemniakiem na drewnianej chochli, szukały złota w kopalni, pokonały leśny labirynt, spotkały leśne zwierzęta i poznały ich zwyczaje. Dodatkowo zobaczyły pasiekę, oglądały strój pszczelarza oraz jak wygląda ul wewnątrz.
Poznał też wiele gatunków dyni i sposoby jej wykorzystania. Obejrzały pole dyniowe, kompozycje dyniowe oraz wystawę „Jesienne Dary Natury”. Każda grupa otrzymała dynię do samodzielnego ozdobienia w szkole .